Hallja a bölcs és öregbítse az ő tanulságát, és az értelmes szerezzen érett tanácsokat.



Példabeszédek 1:6



2011. június 18., szombat

"Merj gondolkodni!"

  Ma reggel még félálomban, hogy miként, vagy milyen gondolatfolyam közepette, rám talált ez a nevezzük talán érzésnek. Egy kellemetlen érzés, hogy a tudatlanság révén milyen sebezhető is az ember, majd ehhez az érzéshez jött egy gondolt. MIÉRT NEM GONDOLKODNAK MA AZ EMBEREK?
Nem gondolkodnak, és ez tény, és ez a mi, vagy is az elődeink, hanem a mi hibánk is. Eszembe jutott egy az iskolában tanult kifejezés "az értelem kora" akárhogyan is fogják utódaink nevezni ezt a századot, ezt a jelzőt biztosan nem kapjuk meg. Talán valami hangzatosabb lesz mint a technika kor, vagy szerintem találóbb lenne a lázadások kor (hiszen mindenki lázad valami ellen, tanárok, szülők, kormány, vallás, Isten) de a pusztulás kora is szóba jöhet majd ( a tönkretett természet, és életek, a folytonos járványok természeti katasztrófák miatt).

  Még sorolhatnám, de az biztos nem a miénk a gondolkodók (értelem) kora. Mondhatod kedves olvasóm de hiszen mi már nem vagyunk olyan tudatlanok mint az akkori kor embere, mi már nagyon okosak vagyunk. Hát őszintén én kétlem. Az iskolák nem gondolkodni tanítanak, csupán tanulni, vagy pontosabban magolni. Én sokszor hallottam az iskolámban "miért nem érted, pedig egyszerű", vagy "azért nem érted mert nem figyelsz", és ezek még a kedvesebb mondatok. A kedvencem az volt, mikor egy vers elemzésénél más következtetésre jutottam mint a tankönyv és a tanárommal való vitát azzal zárta le a tanárnő, "azért a tankönyvi magyarázatot kell elfogadnod mert az kérik az érettségin és csak azt fogadják el". Számomra ez ennyit jelent azt kell gondolnod amit mi mondunk. Ezzel nem is lenne baj egy gyereknek kell az útmutatás, de mi van ha aki mutatja az utat maga is eltévedt?

 Valamikor a 17. században a gondolkodók korában volt néhány fontos dolog ami foglalkoztatta az embereket. Ezek voltak a felvilágosodás legfontosabb gondolatai:

  • Merj gondolkodni! (Sapere aude – Horatius felszólítása, amely a felvilágosodás jelmondata lett.)
  • A világ megismerhető.
  • A természetben vannak elrejtve a társadalom és gondolkodás törvényei.
  • A tudás forrása a megfigyelés és a tapasztalat.
  • Magasztos erkölcsi nézeteket hirdet: Jóság, Igazság, Testvériség. (pontosabban: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség)
  • Az emberi jellem nevelés kérdése.
  • Az egyén és közösség érdeke összehangolható.
  • Minden vétek és bűn a tudatlanságból ered.
  • A munka mindenki számára erkölcsi követelmény.
  • Teljes optimizmus jellemzi: az igazság megismerését követi a megvalósítás.
  • Az alapvető polgári jogokat követelik és küzdenek értük. Ilyen jogok: törvény előtti egyenlőség, szólás-, gondolat-, sajtószabadság, szabad tulajdonbirtoklás.
  • Legfontosabb politikai nézetük: Mindenfajta társadalmi rendszer az emberek megállapodásának eredménye: ezért megváltoztatható.
  • Minden felvilágosodott gondolkodó egyetért abban, hogy, a feudalizmus az emberek közötti egyenlőtlenség rendszere, ezért mindegyikük szükségesnek tartotta a megváltoztatását, a változás mértékét és módját különbözőképpen állapítják meg.
  • Stílusirányzata: klasszicizmus
Kor jelszava: Merj gondolkodni!
Bár nem értek egyet minden gondolatukkal, még is fontos dolgok vannak köztük, mint tudás vágy, erkölcs, egyenlőség, jóság... érdemes elgondolkodni róla. Tőlük remek örökséget kaptunk, de nem becsültük meg ezt, a mai társadalomra ezek nem jellemzők. Nem gondolkodunk ezért, szépen hangzó dumákat teszünk magunkévá, és korcsosulunk el általa. Például: Élj a mának. ( lefordítva légy lusta, majd lesz valahogy) "Törődj magaddal" ( légy önöző, csak te számítasz).
A legtöbb dolog a világon, csak arra van hogy elterelje a figyelmünket, a fontos dolgokról. A kikapcsolódásunkat szolgálj, és valóban az agyunkat már el is felejtjük használni. A TV, számítógép, szórakoztató parkok, videó játékok korát éljük, agyatlan zombiként behódolva ezeknek. Nem fordítva időt, családra, barátra, bárki másra, vagy a világra. 
 Persze most lehet, tovább élni ugyan úgy és behódolni a kornak, azt mondani ez a lány csak zagyvál, lehet lázadni ellenem is, te hogy teszel? Elgondolkodsz azon amit írtam, hogy mi is az igazi érték, vagy választod a "piros bogyót", (hogy filmes hasonlattal éljek) és visszatérsz a világba. Ha elgondolkozol már egy lépést tettél, ne állj meg, menny bátran fedezd fel a világot, a jót, az értéket. Nem tudom hol találod meg mindet, de azt megmondhatom én hol találtam meg. ...
Talán már tudod is, OX+= (kattints a képletre ha kíváncsi vagy)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése